Juara Olimpik Rusia Antyukh dan Silnov diharamkan kerana doping | Sukan

Juara Olimpik Rusia Antyukh dan Silnov diharamkan kerana doping |  Sukan

[ad_1]

Dalam foto fail ini yang diambil pada 9 Ogos 2012, pemenang pingat emas Rusia, Natalya Antyukh berpose di podium 400 rintangan wanita pada acara atletik Sukan Olimpik London 2012 di London.  - Gambar AFP
Dalam foto fail ini yang diambil pada 9 Ogos 2012, pemenang pingat emas Rusia, Natalya Antyukh berpose di podium 400 rintangan wanita pada acara atletik Sukan Olimpik London 2012 di London. – Gambar AFP

Langgan kami Telegram saluran untuk maklumat terkini mengenai berita yang perlu anda ketahui.


LAUSANNE, 7 April – Juara Olimpik Rusia, Natalya Antyukh dan Andrey Silnov masing-masing diharamkan selama empat tahun kerana melakukan doping setelah dinamakan dalam laporan McLaren 2016, kata Mahkamah Timbang Tara Sukan hari ini.

Antyukh dan Silnov sama-sama dituduh tahun lalu dengan pelanggaran anti-doping yang berasal dari laporan yang dibuat oleh Badan Anti-Doping Dunia yang mendakwa sistem doping yang disponsori negara telah ada di Rusia.

Silnov, 36, memenangi gelaran lompat tinggi di Sukan Olimpik Beijing 2008, dan Antyukh, 39, adalah pemenang pingat emas dalam rintangan 400 meter wanita di Sukan London 2012. Dia juga memenangi gangsa dalam 400m dan pingat perak dalam relay 4x400m di Athens pada tahun 2004.

Kedua-dua atlet akan mengekalkan pingat tersebut kerana CAS memutuskan bahawa hanya keputusan mereka dari tahun 2013 dan seterusnya akan dibatalkan.

Silnov tidak bertanding sejak 2016 tetapi menjadi naib presiden persekutuan atletik Rusia hingga 2019, ketika dia tidak lagi.

Mahkamah tinggi Sport juga menghukum dua atlet Rusia lain yang disebut dalam laporan McLaren, pelari jarak jauh Yelena Soboleva dan pelempar tukul Oksana Kondratyeva.

Soboleva dilarang selama lapan tahun dan semua keputusannya dari tahun 2011 hingga 2016 dibatalkan, kata CAS tanpa memberikan alasan keputusannya. Dia telah dilucutkan pingat perak 1500m dari kejuaraan dunia 2007.

Kondratyeva, yang tidak pernah memenangi pingat utama, diharamkan selama empat tahun.

CAS juga memotong larangan untuk empat orang Rusia, termasuk pelompat tinggi Ivan Ukhov yang larangannya dikurangkan dari empat tahun menjadi dua tahun, sembilan bulan.

Keputusan itu tidak ada kaitan dengan keputusan sebelumnya untuk menghilangkan Ukhov dari gelaran lompat tinggi Olimpik 2012 untuk doping. – AFP

.

[ad_2]

Source link

COMMENTS